Historie této oblíbené hry

31.12.2009 12:45

Anglické slovo paintball, v doslovném překladu barvící kulička či míček, je nejrozšířenější název pro tuto moderní adrenalinovou hru. Princip této hry je starý jako lidstvo samo. Vždyť která generace neznala bitvy sněhovými a v létě blátovými koulemi? Moderní doba jen změnila technické možnosti této hry a ta se stala mezinárodní sportovní disciplínou pro dospělé.
 
První zárodky paintballu
se dají najít v Austrálii před několika desítkami let, kdy pastevci ovcí začali používat vzduchové pistole vystřelující kuličky, naplněné nesmývatelným barvivem, aby jednoduše a rychle označkovali velká stáda ovcí.
 
Odtud se tato novinka přenesla do Spojených států, kde se pravděpodobně odehrály i první přestřelky mezi honáky, prvními hráči paintballu.
 
První opravdu praktické využití však paintball našel kde jinde než v armádě, kde se využíval k výcviku speciálních jednotek jako realistická simulace boje se střelnými zbraněmi.
 
Teprve po rozšíření na vojenských základnách a výcvikových centrech se paintball opět vrátil zpět do civilní sféry, ale už jako sportovní disciplína.
 
Od prvního oficiálního turnaje v roce 1981 ve státě New Hampshire v USA se paintball rozšířil nejprve ve Spojených státech a Kanadě, poté i Austrálii, západní Evropě a Japonsku. V ČR se paintball hraje od roku 1992.
 
Paintball má v podstatě podobnou minulost jako mnoho dalších sportovních disciplín, které byly kdysi součástí vojenského výcviku a válečného umění, jako např. judo nebo šerm. Stejně jako tyto sporty se i paintball vzdálil od své původní podoby na australských pastvinách a zařadil se mezi ostatní týmové sporty.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode